top of page
Szeretettel üdvözlünk a Tündérkert Családi Bölcsőde honlapján!

Rólunk

 

Almádi Gabriella vagyok, egy 15 éves lány és egy 18 éves fiú anyukája, férjem, László József újságíró, kommunikációs szakember. A családunk Zuglóban él, egy nagy kertes házban.

 

Egerben az Eszterházy Károly Főiskola pedagógia szakán szereztem a diplomámat, majd gyerekeim születése után ástam bele magam a gyereknevelés rejtelmeibe. A FIMOTA Központban szülőtréninget végeztem, de azóta már számos gyerekneveléssel kapcsolatos tanfolyamon és előadáson is részt vettem. Leginkább a Pikler és a Montessori szemlélet áll hozzám közel.

Lassan kialakult bennem az az elhatározás, hogy olyan jó lenne egy mesebeli családi bölcsődét nyitni, ahol a gyermek igazán gyermek lehet, ahol nem kell másik húsz gyerekhez igazodni, hanem önmaga lehet. Egy olyan helyet képzeltem, ahol nyugodtan és biztonságban fedezheti fel a világot és az őt körülvevő környezetet. Miközben nem baj, ha esetleg sáros lesz, nem gond, ha egy órán keresztül a hangyákat szeretné nézegetni, mert senki sem sietteti semmiben. Hagyni, hogy a saját ütemében fejlődjön, miközben a mindennapok önfeledt játékkal, mesékkel, mondókákkal, zenével telnek.

 

Rólunk

 

 

 

Remek kollégákkal dolgozunk együtt, mostanra már összesen nyolcan vigyázzuk az apróságok mindennapjait a bölcsődénkben és a nálunk töltött idő tényleg családias légkörben telik.

Nálunk a bölcsődei élet a Pikler módszer (https://www.pikler.hu/ ) és az egyszerűbb gyermekkor (https://egyszerubbgyerekkor.hu/) elveire épül és nagy hangsúlyt fektetünk a kötetlen, szabad játék biztosítására. Fontos, hogy a gyermek szabadon fedezhesse fel környezetét, ehhez biztosítjuk számára a biztonságos hátteret és az érdeklődésének megfelelő tevékenységeket.

A mindennapokban alkalmazzuk a Pikler szemléletet: 

"Megértő figyelemmel, gyöngéd gondoskodással és szakértelemmel támogatjuk a kisgyermekek egyéni fejlődését."

Tavasztól őszig folyamatosan a kertben vagyunk, kint reggelizünk, tízóraizunk és kint is alszanak a gyerekek. Sokat vizezünk, ehhez esővizet gyűjtünk, így mindig tudnak az apróságok vizezős/sarazós játékot játszani. A kertben párakapu is működik, nagy hőség idején igazi felüdülést jelent a sok apróságnak.

Fontos számunkra a zöld szemlélet, a kicsik gyorsan megtanuljak a szelektív szemétgyűjtést, hiszen a mindennapokban is mindent külön gyűjtünk. Kertünkben egész évben gyűjtjük a komposztot, amiből aztán tavasszal a gyerekekkel feltöltjük a magaságyat és különféle zöldségeket ültetünk bele. Retek, spenót, sárgarépa, saláta és egyéb növényeket ültetünk bele, amiket aztán reggelire, uzsonnára majd megeszegetnek. Nem használunk papírszalvétát, papír törlőkendőt, kizárólag textil szalvétáink, törlőkendőink vannak. 

A kertben mini csúszda, homokozó és kerti játékok várják a piciket. Bölcsődénkben a gyerkőc saját ruháin kívül nem kell hozni semmit, mindent mi biztosítunk (popsitörlő, pelenka, ágynemű stb.).

Mérföldkövek:

2017. februárjában nyitottunk, 7 férőhellyel, azóta folyamatos telt házzal működünk.

2019. szeptemberétől új bölcsődét indítottunk, újabb 7 férőhellyel bővülve. 

2019-ben a MACSKE akkreditált gyakorlati helye lettünk, így a leendő családi bölcsis dolgozók nálunk tanulhatják meg a gyakorlati tudnivalókat. 

2020: Megkaptuk a Családbarát Munkahely/Szolgáltatóhely védjegyet

2021. Az eddigi vegyes életkor szerinti bölcsiket kettébontottuk, az egyik bölcsőde Tipegő lett, itt a két év alatti babák cseperednek, ők összesen heten vannak, két kisgyermeknevelővel. A másik a Nagyok bölcsije, itt a két év felettiek vannak, összesen heten, két kisgyermeknevelővel.

2022: Változott a szabályozás, így az eddigi 7 fő helyett már 8 kisgyermek lehet egy családi bölcsődében. Nálunk csak a Nagy bölcsi létszáma változott, ők már nyolcan vannak, de a kicsik (Tipegő) létszáma maradt 7 továbbra is. 

2023. április 4.: Új családi bölcsődét nyitottunk 8 fővel a 1147 Budapest, Telepes u. 99. szám alatt. 

Ha szeretnétek beíratni a csöppségeteket, akkor gyertek, ismerkedjünk meg és nézzétek meg a mi kis Tündérkertünket!

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk, keressetek nyugodtan!

Almádi Gabriella 

Tel: 20/9838-979

E-mail: tunderbolcsi@gmail.com

A bölcsődénk

bottom of page