top of page
Üdvözlünk
a Tipegő Bölcsiben!

Ez a bölcsi a legkisebbek számára lett kialakítva. 20 hetestől 1,5 éves korig veszünk fel ide gyerekeket, de általában 1 éves kor körüli babák szoktak ide járni. 

A bölcsi maximális létszáma 7 fő és két kisgyermeknevelő foglalkozik a gyerekekkel. Az egyéni bánásmód a gondozási tevékenység lényege, tehát minden kisgyermekkel a saját igényei szerint foglalkozunk: elegendő időt biztosítunk a játékra, mozgásra, pihenésre. Sok baba még kétszer alszik ebben a korban, így számukra is biztosítjuk a nyugodt alvást, ahányszor igénylik.  

 

A környezet a korosztálynak megfelelően lett kialakítva, jól belátható terek, kedves minták, pasztell színek, jó minőségű, többnyire fa vagy természetes anyagú játékok.

Nagy hangsúlyt fektetünk a szabad mozgásra, így a terek úgy lettek kialakítva (kint és bent is), hogy a kicsik könnyen elérhessék a játékokat és biztonságos környezetben mozoghassanak. Mozgásfejlődésüket támogatjuk, de nem siettetjük, pl. az ülni még nem tudó babákat nem ültetjük, illetve a járni nem tudó kicsiket nem "járatjuk". 

Bölcsődénkben fontos szerepet kap a szabad játék, ami ennek a korosztálynak elsődleges feladata. Kezdetben a manipulációs játékok vannak előtérben: sok az üreges tárgy (vödrök, kosarak, tálak), hogy a kicsik kedvükre pakolhassanak, de a bölcsődei alapjátékok is helyet kapnak: labda, baba, játszókendő, mesekönyv, mozgásfejlesztő eszközök. Ahogy nőnek, fejlődnek, természetesen változik a játékkészlet is. Megjelenik a Dupló, a favonat, az építókockák és az egyéb építő - konstruáló játékok. 

A Tipegő Bölcsinek nagy kertje van (teljesen külön a másik csoporttól). Mivel a szabad levegő nagyon lényeges a bölcsődés korosztálynak, ezért tavasztól őszig szinte egész nap a kertben vagyunk, ősztől pedig a délelőtti órákat töltjük a kertben. Csak akkor nem megyünk ki, ha szakad az eső, kánikula, vagy szmogriadó van. A kertben is sokféle játék van, homokozó, mászóka, csúszda, kismotorok és természetesen a benti játékok is rendelkezésre állnak kint (pl. baba, könyv, autó stb.)

Az ülni még nem tudó gyerekeket ölben etetjük, később áttérünk a kétkanalas módszerre és hagyjuk, hogy ő is próbálkozzon az étkezéssel. A nagyobbak pedig már kis segítséggel vagy önállóan esznek, a kis asztaloknál ülve. Étkező gyermek nem marad sosem felügyelet nélkül. Bíztatjuk őket az ételek kóstolására, de dönthet úgy, hogy egy adott ételt nem kér. Sosem erőltetjük az étkezést, hanem támogatjuk és figyelembe vesszük a gyermek egyéni szükségleteit. 

Az alváshoz bölcsődei fektetők állnak rendelkezésre, mindenkinek saját ágya van, a jelével ellátva. Az altatás az év nagy részében a kertben történik, természetesen az időjárásnak megfelelő öltözékben. A szabad levegőn alvás eredményeképpen kevesebb a felsőlégúti megbetegedés, a gyerekek sokkal kipihentebben, nyugodtabban ébrednek.

Sokat beszélgetünk a családdal is, mert szerintünk a jó kommunikáció elengedhetetlen a bölcsődei gondozás kapcsán. Mindig megbeszéljük mi történt a bölcsiben és átbeszéljük a felmerülő kérdéseket.

Célunk, hogy a nap végén egy kiegyensúlyozott,  derűs, boldog baba várja anyát és apát. 

bottom of page